Hvad du behøver at vide om inseminationsbehandling

Inseminationsbehandling er en fertilitetsbehandling, der hjælper håbefulde forældre med at få et barn. Det indebærer, at der indføres sædceller i en kvindes livmoder for at hjælpe med at øge chancerne for graviditet. Det kan bruges til par, der oplever infertilitet på grund af lavt antal sædceller eller dårlig sædkvalitet, samt til enlige kvinder eller par af samme køn, der ønsker at stifte en familie. I dette blogindlæg giver vi et overblik over insemineringsprocessen, og hvad du skal vide, før du beslutter dig for at benytte dig af denne type fertilitetsbehandling.

Typer af inseminationsbehandling

Der findes to hovedtyper af inseminationsbehandling: Intrauterin insemination (IUI) og intracervikal insemination (ICI). Hver type har sine egne fordele, så det er vigtigt at forstå forskellene mellem dem for at kunne træffe en informeret beslutning om, hvilken type der er bedst for dig.

Intrauterin insemination (IUI)

Denne type inseminering indebærer, at der placeres sæd direkte inde i livmoderen under ægløsningen, hvor der er størst sandsynlighed for, at ægget bliver befrugtet af sædceller. IUI øger chancerne for befrugtning, fordi det sikrer, at flere sædceller når frem til ægget, end hvis det bare blev efterladt i livmoderhalsen. Det kræver dog yderligere medicinsk indgreb, f.eks. ved hjælp af medicin eller andre metoder til at fremkalde ægløsning.

Intracervikal insemination (ICI): Denne metode indebærer, at der indsættes sæd direkte i livmoderhalsen på et hvilket som helst tidspunkt i løbet af din menstruationscyklus. Den indebærer ikke yderligere medicinsk indgreb og er mindre invasiv end IUI, men der er ingen garanti for, at alle sædcellerne når frem til deres tilsigtede destination, fordi de måske ikke kommer langt nok op i livmoderen, hvor de kan befrugte et æg.

Hvad man kan forvente under proceduren

Selve proceduren tager typisk 15-30 minutter og kan udføres enten hjemme eller hos en læge. Før du begynder, vil din læge drøfte eventuelle risici i forbindelse med insemination med dig og besvare eventuelle spørgsmål, du måtte have om, hvordan det fungerer, og hvad du skal forvente under og efter proceduren. Bagefter vil du sandsynligvis opleve et let ubehag svarende til menstruationskramper samt pletblødning i flere dage bagefter på grund af hormonelle ændringer forårsaget af de lægemidler til ægløsningsstimulering, der anvendes under IUI-procedurer.

Sammenfattende er en inseminationsbehandling er nyttige for par, der forsøger at undfange et barn, men som har problemer på grund af infertilitetsproblemer såsom lavt antal sædceller eller dårlig sædkvalitet – såvel som enlige kvinder eller par af samme køn, der ønsker at starte en familie uden at involvere en tredjepartsdonor – og giver vellykkede resultater, hvis de udføres korrekt og under eksperttilsyn fra din læge eller fertilitetsspecialist. Så hvis dette lyder som noget, der måske kunne fungere for dig, så tøv ikke med at spørge din læge om det i dag!